Насіння від RWA для кращих врожаїв!

14.11.2012

Зміна кліматичних умов, спровокована діяльністю людини, неухильне зростання населення на земній кулі підштовхує людство до пошуку нових шляхів зростання виробництва продуктів харчування.

Одним з можливих шляхів виходу з даної ситуації, яка все гостріше виникає на даний час, є збільшення врожайності сільськогосподарських культур. Фундаментальним напрямом підвищення рівня даного показника у культур є впровадження нових сортів, що володіють високим потенціалом продуктивності. Результат, який ми бажаємо отримати, в значній мірі залежить від правильного рішення при виборі сорту для вирощування.

Щорічно в країну імпортуються насіння багатьох сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Проте не всі з них здатні розкрити свій генетичний потенціал в існуючих ґрунтово-кліматичних умовах.

На жаль, на сьогоднішній день в Україні спостерігається недостатня кількість насіння пластичних, високопродуктивних, високоякісних, зі стабільною врожайністю сортів зернових і зернобобових культур. Серед безлічі селекційних установ, які успішно вирішують дану задачу, потрібно виділити австрійську компанію світового рівня «Райффайзен Варе Австрія АГ» (RWA). Можливості сортів зернових і зернобобових культур австрійської компанії RWA – справжнє диво для виробників України. Насіння цієї компанії успішно представляє на ринку України компанія «ТерраВіта».

Міжнародна делегація в складі українських представників МПП «Фірма» Ерідон», ВАТ «Лебединський насіннєвий завод», ТОВ «Агрозахист Донбас», ТОВ «Агрофармахім», ТОВ «Щедрий Лан», ТОВ «Корал Плюс» і шести представників з Білорусії відвідала Австрію по запрошенню відомої світової компанії RWA. У перший день візиту делегація прибула на демонстраційне поле недалеко від Відня, де отримала можливість безпосередньо ознайомитися з найпопулярнішими сортами зернових культур, новими розробками австрійських селекціонерів. Вчені розповіли про вимоги фермерів до нових сортів і гібридів, що обумовлюють напрями селекційної роботи на найближчі роки в наукових центрах RWA.

Для успішного отримання кінцевого результату селекція компанії RWA спрямована на створення сортів для конкретних регіонів з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов і особливостей технології вирощування культур, а значить, як результат – забезпечення високоякісним насінням сортів сільськогосподарських культур потреб самого вимогливого виробника.

Компанія RWA люб’язно надала можливість відвідати з ознайомчим візитом один з насіннєвих заводів, що розташований на території Словаччини, а саме в містечку Долні Став. У літній період на заводі зазвичай проводять реконструкцію та капітальний ремонт. Саме такий період ми і застали, але побачили багато цікавого, конкретно – як встановлюють систему охолодження на складі для зберігання насіння. Це дозволить поліпшити умови зберігання в літній час. Також нам показали вже модернізовану лінію з прийому та сортуванню насіння кукурудзи в качанах. В планах керівництва – до початку наступного сезону ввести в експлуатацію лінію з автоматичного штабелюванню та пакуванню мішків з насінням на палетах. Завдяки побаченому делегати ще раз переконалися, що насіння від RWA виробляються на сучасних заводах з використанням новітнього обладнання. На завершення нам показали лабораторію, в якій відбувається постійний контроль якості насіння. Зразки при доопрацюванні насіння відбираються кожну годину!

На наступний день ми відвідали нижню Австрію, де нам продемонстрували пункти для сушіння насіння кукурудзи в качанах. На цих же пунктах відбувається процес обвалення насіння з качанів. Надалі насіння затарюють у великі мішки, які транспортуються на насіннєві заводи для подальшої доробки. Один з таких заводів розташований в містечку Ланнах, більш потужніший порівняно з заводом в Словаччині, який ми відвідали в перший день, має кілька автономних потужних ліній з доопрацювання та протруюванню насіння і спеціалізується на виробництві насіння кукурудзи та на виготовленні сумішей багаторічних трав. Більшість насіння, виготовленого на цьому заводі, призначене для сільськогосподарських ринків західноєвропейських країн. За наполегливе прохання голови компанії «ТерраВіта» Каріни Армаїсівни Маркарової насіння трьох гібридів кукурудзи з восьми зареєстрованих в Україні виробляються на даному заводі і поставляються для українських сільгоспвиробників.

Таким чином, тільки комплексне поєднання насіннєвих ресурсів сортів нового покоління та заходів сучасних технологій з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов вирощування дозволить по максимуму використовувати біологічний і генетичний потенціал продуктивності сільськогосподарських культур, отримувати високий врожай, а значить, принесе справжнє задоволення від досягнутих результатів.